Kozijnen hebben doorgaans een zeer lange levensduur, maar er komt natuurlijk een tijd dat ook jouw kozijnen vervangen moeten worden. Wanneer dat is bepaal je gedeeltelijk zelf. Door goed onderhoud en periodiek schoonmaken zorg je al voor een flinke verlenging van de duurzaamheid. Wanneer je houten kozijnen bijvoorbeeld eens in de zes tot tien jaar schildert zullen deze tot wel 50 jaar en langer meegaan.

Wanneer zijn de kozijnen aan vervanging toe?

Kozijnen worden blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden, van flinke temperatuurverschillen tot hagel, sneeuw en ijs. Dat heeft gewoon effect op het materiaal, maar wanneer moeten de kozijnen vervangen worden? Dit is iets wat je het beste bij een expert als Kwaliteits-kozijnen.nl kunt neerleggen. Wanneer de kozijnen al tientallen jaren in gebruik zijn is het verstandig een professional te raadplegen. Toch zijn er een aantal tekenen die aangeven dat het tijd wordt om ze te laten vervangen.

Kozijnen vervangen? Dit zijn de indicatoren:

  • Toename van tocht
  • Warmte verlies
  • Verouderd materiaal

Merk je dat het tocht, je huis veel warmte verlies of dat het materiaal van de kozijnen flink achteruit gaat? Dan is het vaak tijd om oude kozijnen te laten vervangen.

Levensduur van kozijnen

De gemiddelde levensduur van kozijnen hangt sterk af van het materiaal en kan daarmee ook flink uiteenlopen. Bekijk hieronder de levensduur van de verschillende materialen (mits er goed onderhoud gepleegd wordt).

Soort kozijnen prijs
Houten kozijnen per m2 800 tot 1000 euro
Kunststof kozijnen per m2 750 tot 900 euro
Aluminium kozijnen per m2 900 tot 1150 euro

De voordelen van nieuwe kozijnen

Als je de kozijnen laat vervangen zul je hier direct de voordelen van plukken. Het vervangen van kozijnen zorgt namelijk voor:

  • Geen tocht en dus meer leefcomfort
  • Een lagere energierekening
  • Verbeterde veiligheid
  • Een mooiere woning

Ramen meteen laten vervangen

Als je de kozijnen laat vervangen is het verstandig ook meteen de ramen te vervangen. Ramen hebben veel invloed op de isolatiewaarde van jouw huis of appartement en zorgen daarom ook voor een flinke verlaging van de energierekening. Het is daarnaast wel zo efficiënt. Want het kozijn moet gedeeltelijk gemonteerd worden wanneer het glas vervangen wordt. Je kunt dit dus beter direct meenemen bij plaatsing.