Goed onderhoud bespaart latere kosten

Kozijnen onderhouden, het is waarschijnlijk niet iets waar je echt op zit te wachten. Net als bij vele andere klussen is het echter wel verstandig om regelmatig onderhoud te plegen en de kozijnen na te lopen. Goed onderhouden kozijnen gaan jaren langer mee en zijn daardoor exponentieel goedkoper dan kozijnen die niet onderhouden worden.

Voorkomen is beter dan genezen is dan ook een uitspraak die wij met regelmaat gebruiken als wij ergens kozijnen geplaatst hebben. Wat we daarmee bedoelen? Als je de kozijnen regelmatig schoonmaakt en periodiek naloopt ben je instaat op tijd te signaleren dat er problemen zijn en reparatie werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Wanneer je dit goed doet zullen de kozijnen vele jaren langer meegaan.

Wat je kunt doen

Er zijn een aantal dingen belangrijk voor het goed onderhouden van kozijnen. Doe je de volgende werkzaamheden en voorzorgsmaatregelen goed, dan zul je zien dat de kozijnen veel langer meegaan.

  • Periodiek schoonmaken
  • Nalopen van de kozijnen

Kozijnen en specifieker buitenkozijnen krijgen veel te verduren. Weer en wind, warm en kou: de kozijnen moeten er allemaal tegen kunnen. Daarom moet er ook af en toe meer gebeuren dan alleen schoonmaakwerkzaamheden. Zo zijn er werkzaamheden die

  • Op tijd schilderen, oliën, vernissen of lakken
  • Kitwerk vervangen wanneer nodig
  • Invetten van hang en sluitwerk

Houten kozijnen onderhouden

Wil je de houten kozijnen opknappen? Dan kun je ervoor kiezen deze te laten, oliën, vernissen, schilderen of lakken. Dat dient bij buitenkozijnen eens in de 5 tot 7 jaar te gebeuren. Een verse laag zorgt voor de nodige bescherming en helpt je houtrot voorkomen. Ernstige houtrot is ontzettend vervelend en kan ervoor zorgen dat het gehele kozijn vervangen moet worden. Dat wil je koste wat het kost voorkomen.

Kunststof, aluminium en stalen kozijnen onderhouden

Kunststof, aluminium en stalen kozijnen zijn bijzonder onderhoudsarm. Het is bij deze materialen met name belangrijk de kozijnen goed schoon te houden zodat zij niet aangetast worden door permanent vuil

De voordelen van kozijn onderhoud

  • Verlengen van levensduur van zowel de kozijnen als het hang en sluitwerk
  • Geen onnodige extra kosten door achterstallig onderhoud
  • Verbeteren en in stand houden van wooncomfort (geen tocht of vocht)
  • Balans tussen ventilatie en isolering