Tips voor het schoonmaken van kozijnen

Het goed onderhouden en schoonmaken van kozijnen is sterk van invloed op de levensduur. Het is daarom belangrijk periodiek de ramen te onderhouden en ze regelmatig schoon te maken. Door het weer, vuil in de lucht, insecten en gebruik worden kozijnen vies. Dat kan op zich geen kwaad, maar als het vuil er te lang op zit loop je het risico dat dit permanent vuil wordt en dat is zonde. Lees daarom gauw deze tips voor het schoonmaken van je kozijnen!

Houten kozijnen schoonmaken

Houten kozijnen moeten minimaal 1 tot 2 keer per jaar schoongemaakt worden. Als je het tweemaal per jaar doet weet je zeker dat het goed zit. Daarnaast dienen de kozijnen natuurlijk eens in de zoveel jaar geverfd te worden. Voor hardhout is dat iedere vijf tot zeven jaar en voor zachthout iedere twee tot drie jaar.

Tussendoor is het dus belangrijk dat de kozijnen ieder jaar een of twee keer schoongemaakt worden. Dat kun je het beste doen met met lauwwarm water en niet bijtende zeep. Gebruik een vochtige doek om de kozijnen schoon te maken. Als je dit doet is het meteen een mooi moment om het houtwerk na te lopen. Zijn er nog zwakke of zachte plekken te herkennen? Dan is het tijd om een expert naar het houtwerk te laten kijken. Het kan namelijk een teken van houtrot en als je daar op tijd bij bent is het in veel gevallen mogelijk dit met een relatief kleine ingreep te verhelpen.

Het schoonmaken van kunststof en stalen kozijnen

Kunststof kozijnen en stalen kozijnen hebben minder onderhoud nodig dan houten kozijnen. Het schoonmaken doe je minimaal één keer per jaar. Dat kan met warm water en bijtend of schurend schoonmaakmiddel. Sommige kunststof kozijnen kun je daarna ook nog waxen. Dat hangt af van het type kunststof kozijn. De wax geeft kleur en beschermd het kozijn tegen vuil. Gebruik vooral geen schuursponzen, want die kunnen krassen in zowel kunststof kozijnen als stalen kozijnen aanbrengen.

Denk ook aan het hang en sluitwerk

Maak naast de kozijnen ook het hang en sluitwerk schoon. Deze bewegende delen van de kozijnen moeten één tot twee keer per jaar schoongemaakt en ingevet worden.

Schilderwerk: de Woning van Vera in Amsterdam

Hulp, advies of vervanging?

Nu je alles weet over het onderhoud van kozijnen is het ook makkelijker om in te schatten of jouw kozijnen aan vervanging toe zijn. Als dat zo is helpen wij, van Kwaliteits-kozijnen.nl, je graag bij het snel en efficiënt vervangen van de kozijnen.

Andere vragen of hulp nodig? Neem dan even contact op en wij helpen je verder!